spot_img
spot_imgspot_img
17.1 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

874 yangında uçak kullanılmamış

Seçtiklerimiz

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin ‘bozuk’ dediği ancak daha sonra hiçbir sorununun olmadığı ortaya çıkan Türk Hava Kurumu (THK) yangın söndürme uçaklarının 874 orman yangınında ‘ihtiyaç yok’ diye kullanılmadığı ortaya çıktı. Bu yangınlarda binlerce hektar alan zarar gördü. Bu alanlar arasında deniz manzaralı ormanlık bölümlerin de bulunması ‘kasıt’ iddialarına yol açtı.
 
CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, THK uçaklarının kaç orman yangınında kullanıldığını, bu uçaklar yerine kiralanan uçaklarının bilgilerini sordu. Antmen’in önergesini yanıtlayan Pakdemirli, “16 Ekim 2019 tarihinden günümüze kadar çıkan 874 adet orman yangınında THK’ye ait uçaklar kullanılmamıştır.

Bu yangınların hiçbirinde yangına uçakla müdahale edilmesine ihtiyaç duyulmamış, yangına uçakla müdahale için THK’den talepte bulunulmamış ve THK tarafından teklifte bulunulmamıştır” dedi.

Son on yılda 22 bin 85 orman yangınının meydana geldiğini ve bu yangınlarda 73 bin 302 hektar alanın zarar gördüğünü ifade eden Pakdemirli, “OGM helikopter ve uçak kiralamalarında şirketlere özel teknik şartname hazırlamamaktadır.

İhtiyaç doğrultusunda teknik özellik ve miktarlar belirlenmektedir. THK kamu kurumu değildir. Vakıf ve Dernekler hukukuna göre faaliyet gösteren ve OGM’nin açmış olduğu ihalelere THK Gökçen Havacılık İktisadi İşletmesi olarak katılan ve diğer istekliler ile aynı şartlara sahip ticari bir kuruluştur” ifadelerini kullandı.

 
İHALEYE GİRMESİN DİYE
 
Bakan Pakdemirli’nin yanıtlarının ‘itiraf niteliğinde’ olduğunu söyleyen Antmen, BirGün’e yaptığı değerlendirmede, “20 Şubat’ta açılan orman yangını söndürme uçağı ihalesinde hazırlanan şartname nedeni ile THK’nin ‘Ateş Kuşu’ adı verilen uçağı ihaleye giremedi.

THK’nin uçakları 4 bin 900 litre kapasiteliyken ihalede ‘5 bin litre şartı’ konuldu. İktidar, THK’nin uçakları ihalelere girmesin diye elinden geleni yaptı” şeklinde konuştu.

 
YANITI ARANAN SORULAR
 
Sadece İzmir’de 2019’da 500 hektar alanın yok olduğunu söyleyen Antmen, “Bu yangınlarda uçağa nasıl ihtiyaç duyulmaz? Daha önce sorduk, yeniden soruyoruz, orman söndürme işlemleri için son 5 yılda kiralanan uçak, helikopter, arazi aracı ve diğer araç, gereçlere ne kadar ödeme yapılmıştır?

Bunlar hangi firmalardan kiralanmıştır? Ne kadara kiralanmıştır? Bu firmalar kimlere aittir? İhaleler ne şekilde ve kimler tarafından yapılmıştır? Bu sorular acilen yanıtlanmalıdır” dedi.

 
MARDİN’DE PEŞ PEŞE ÇIKAN YANGINLAR
 
Mardin kırsalındaki Ömeryan Bölgesi’nde 11 Haziran’da başlayan orman yangını mahalle sakinleri tarafından 2 defa söndürülmesine rağmen dün sabah saat 03.30 sularında tekrardan başladı.

Artuklu ilçesinin Ahmetli mahallesine bağlı Kaynaklı Mezrası kırsalında çıkan yangın kısa bir sürede yayıldı. Çıkış nedeni henüz bilinmeyen yangına mahalle sakinleri müdahale etti. Mahalle sakinleri, halen kontrol altına alınamayan yangınınların bilinçli bir şekilde çıkarıldığını iddia etti.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika