spot_img
spot_imgspot_img
15.8 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

51’inci SES uzay aracı yörüngedeki yerini aldı

Seçtiklerimiz

Yeni SES-5 uydusunun sağlayacağı çoklu frekans bandıyla; Avrupa, Afrika ve Orta Doğu’da yeni uydu kapasitesi de sağlanmış olacak.

SES, yeni uydusu SES-5’in 10 Temmuz’da ILS Proton Breeze M roketi üzerinde uzaya fırlatıldığını açıkladı. 9 saat 12 dakika süren görevin ardından, Proton roketinin Breeze M üst kademesi, SES-5 uydusunu doğrudan transfer sabit yörüngesine başarıyla fırlattı.

SES-5 uydusu, önde gelen ticari uydu üreticisi Space Systems/Loral (SS/L) tarafından SES firması için tasarlandı ve üretildi. 5 derece Doğu yörünge yuvasına yerleştirilecek uzay aracı, 36 aktif Ku-band transponder ve 24’e kadar çıkabilen aktif C-band transponder kapasitesine sahip. SES-5’in biri İskandinav ve Baltık ülkelerine, diğeri Sahraaltı Afrika’ya hizmet veren iki Ku-band ışınının yanı sıra, biri küresel kapsama alanına sahip, diğeri ise Avrupa, Afrika ve Orta Doğu’yu içine alan yarıküreyi kapsayan iki C-band ışını bulunuyor. Uydu, Avrupa ile Afrika arasında esnek operasyon olanağı tanıyan Ka-band uplink (uydu bağlantısı) kapasitesi sağlıyor. SES-5 Avrupa, Afrika ve Orta Doğu’da doğrudan eve (DTH-Direct-to-Home) hizmetleri, genişband, denizcilik iletişim sistemleri, GSM veri aktarımı ve VSAT uygulamaları için yüksek performans ve geniş kapsama alanı sunacak şekilde tasarlandı.

SES-5 ayrıca Avrupa Sabit Uydulu Seyrüsefer Kapsama Sistemi (EGNOS-European Geostationary Navigation Overlay Service) için L-band uydu yükü kapasitesine de sahip. Avrupa Komisyonu için geliştirilen EGNOS sistemi, Avrupa’da navigasyon konumlandırma sinyallerinin güvenilirliğini ve doğruluğunu saptamaya, geliştirmeye ve raporlamaya yardımcı olacak.

SES Başkanı ve CEO’su Romain Bausch şöyle dedi: “Son on ay içinde Space Systems/Loral firması tarafından teslim edilen üçüncü SES uydusu olan SES-5 ile ILS-Proton roketi 2012 yılında ikinci kez başarılı şekilde fırlatılmış oldu. SES-5 ayrıca Avrupa Komisyonu’nun EGNOS sistemini de barındırıyor. Bu yeni ve güçlü uydu, küresel SES filosunda 51. sırada yerini aldı. Detaylı yörünge testlerinin ardından SES ve müşterileri artık Avrupa, Afrika ve Orta Doğu’da yeni ve ileri teknoloji uydu kapasitesi sağlayan SES-5 uydusundan faydalanabilir.”

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika