spot_img
spot_imgspot_img
19.3 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

3.Havalimanının yüzde 73’ü tamamlandı

Seçtiklerimiz

İstanbul Yeni Havalimanı’nda incelemelerde bulunan Arslan, havalimanı inşaatında gazetecilere yaptığı açıklamada, son 15 yılda havalimanı sayısının 26’dan 55’e, yolcu sayısının 34,5 milyondan 180 milyona çıktığını, 2017’yi 189 milyon yolcu sayısıyla kapatmayı hedeflediklerini bildirdi.
 
30 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR
 
İstanbul Yeni Havalimanı’nın 90 milyon yolcuya hizmet edecek ilk fazını yaklaşık bir yıl sonra, 29 Ekim’de hizmete sunacaklarını bildiren Arslan, bu havalimanını, hem ülke insanının hem de dünya hava taşımacılığının hizmetine sunacaklarını kaydetti. Arslan, “İlerleme hızı memnuniyet verici.

Bugün itibarıyla yüzde 73 ilerleme sağlamış durumdayız. Yaz sezonunda 32 bin kişi çalışıyordu. Havaların da soğumasıyla yazın yapılan bazı işlerimizi yapamıyoruz. Şu anda 30 bin 50 kişi çalışıyor. Bunun 4 bini beyaz yakalı.” şeklinde konuştu.Arslan, havalimanının bitişine doğru 35 bin çalışan sayısına tekrar ulaşacaklarını bildirdi.

HEPSİ KÖRÜĞE YANAŞACAK
 
Ahmet Arslan, havalimanının bittiğinde günde 3 bin 500 uçağa hizmet edeceğini, şu anda bin 500’lü rakamları Atatürk Havalimanı’nda yakaladıklarında “rekor” dediklerini söyledi. Burada 150 havayolu şirketine hizmet vereceklerini belirten Arslan, İstanbul Yeni Havalimanı’ndan 350 destinasyona ulaşacaklarını kaydetti: 

 

“İstanbul Yeni Havalimanı’nda 371 uçak park yeri olacak. Havalimanının tamamı bittiğinde bu rakam 454’e çıkacak. Buraya gelen bütün uçaklar, geri körüğe yanaşacak ve yolcusunu öyle indirecek.

Açıkta park edip yolcu indirmek yok. Bu çok önemli bir fark. İkinci fark da şu; servis amaçlı hizmet eden araçların tamamı 22 kilometrelik tünellerden, galerilerden geçecek. Aprondan, taksi yolundan geçmek yok.”

9 bin kamerayla tam güvenlik
 
Arslan, havalimanı inşaatı kapsamında 4 milyon 200 bin metreküp beton, 1 milyon metreküp asfalt döküldüğünü, 460 bin ton inşaat demiri kullanıldığını bildirdi. 

Bu terminalde 6 bin 200 oda olacağını bildiren Arslan, yolcunun havalimanına girişinden itibaren her şeyin anlık takip edileceğini, 9 bin kamera bulunacağını aktardı. Arslan, bu kameraların, yolcunun sistem üzerinden akıllı müdahalelerle yönlendirilmesi için de kullanılacağını kaydetti.

 
İlk etapta 100 bin istihdam
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, havalimanının ilk bölümü açıldığında 100 bin kişiye, 2023’e kadar projenin tamamı bittiğinde 200 bin ila 225 bin kişiye istihdam sağlayacağını bildirdi. Havacılığın ülke ekonomilerine katkısına işaret eden Arslan, havalimanının tamamı bittiğinde direkt ve dolaylı olarak ülkenin GSYH’sinin yüzde 4,89’u kadar ekonomik büyüklük oluşturacağını vurguladı.

Tek metroyla ulaşım
 
Havalimanına ulaşım konusundaki çalışmalara ilişkin bir soru üzerine Arslan, şunları kaydetti: “Gayrettepe’den havalimanına raylı sistem çalışmasını başlattık.. 37 kilometrelik bir metro yapıyoruz.  Buradan da Halkalı’ya mevcut ana hatta Gebze-Halkalı-Marmaray da dahil, ona da bağlanacak raylı sistemin devamıyla ilgili ihale çalışmalarını sürdürüyoruz, onu da yapacağız. Karayoluyla ilgili birçok çalışmamız var.”
 
THY şirket kurdu
 
Türk Hava Yolları, havalimanı işletmeciligi alanında da hizmet verecek.
 
Türk Hava Yolları, yeni bir gayrimenkul yatırım şirketi kurduğunu duyurdu. Kurulan yeni şirketin ismi “THY Havaalanı Gayrimenkul Yatırım ve İşletme” oldu. Şirketin hava yolu faaliyetleri üzerine de çalışacağı belirtildi.
 
KAP’A BİLDİRİLDİ
 
Şirketin KAP üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Ortaklığımız Yönetim Kurulu’nca havalimanı işletmeciliği ve yatırımları alanları başta olmak üzere ve ana sözleşmesinde belirtilen konularda faaliyet göstermek üzere hisselerinin tamamı Türk Hava Yolları A.O.’ya ait 50 bin TL nakit sermayeli ‘THY Havaalanı Gayrimenkul Yatırım ve İşletme Anonim Şirketi’ ünvanlı şirketin kurulmasına karar verilmiş olup, söz konusu şirket İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü’nce tescil edilerek kurulmuştur.”
 
HOSTES ALACAK
 
Türk Hava Yolları (THY), şirket bünyesinde çalışacak kabin memuru alınacağını duyurdu. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, konuyla ilgili Twitter’dan yaptığı duyuruda, “Bizimle uçmaya var mısınız? Türk Hava Yolları’nın büyümesi ve müşteri memnuniyeti için bizimle çalışacak kabin memuru arkadaşları arıyoruz. Detaylar web sitemizde.” ifadelerini kullandı.Öte yandan THY’nin resmi internet sitesinde yer alan duyuruda, tecrübeli ve tecrübesiz kabin memurları alınacağı belirtilerek, başvuru koşullarıyla adaylık sürecinde izlenecek yollara ilişkin bilgiler yer aldı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika