spot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

3. Havalimanına Afyon Mermeri’ Önerisi

Seçtiklerimiz

Afyonkarahisar Sanayici ve İş Adamları Derneği (AFSİAD) Başkanı Hüseyin Şehitoğlu, İstanbul Yeni Havalimanı’na ilişkin, "Yapılmakta olan 3. havalimanında neden Türk doğal taşı, Türk mermeri olmasın. Biz 3. havalimanının ilk etapta 500 ila 700 bin metrekarelik alanında Afyon mermeri kullanılmasını istiyoruz. Kısacası 3. havalimanının mermerine talibiz" dedi.
 
Şehitoğlu,  yaptığı açıklamada, Afyonkarahisarlı sanayici ve işadamları olarak İstanbul’daki 3. havalimanına ilişkin bazı çalışmalar yaptıklarını söyledi.
 
İstanbul’da yapılmakta olan havalimanının, dünyanın en büyük havaalanlarından birisi olacağını anımsatan Şehitoğlu, "İstanbul’daki dünyanın en büyük havalimanı, 2023 Türkiyesi için ülkemizin göz bebeği olacak. Tabiri caizse biz ihracatçılar için dünyaya açılan bir kapı olacak" diye konuştu.
 
Dünyadaki birçok havaalanının yerli malzeme kullanılarak yapıldığını dile getiren Şehitoğlu, "İsviçre’deki Zürih Havaalanı’nda o bölgenin yerel malzemeleri kullanılmış. Londra’da Heathrow Havaalanı’nda o bölgenin yerel taşları kullanılmış. İtalya keza aynı şekilde" ifadelerini kullandı.
 
Şehitoğlu, aynı hassasiyetin Türkiye’nin önemli yapıları inşa edilirken gösterilmesini gerektiğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Yapılmakta olan 3. havalimanında neden Türk doğal taşı, Türk mermeri olmasın. Biz 3. havalimanının ilk etapta 500 ila 700 bin metrekarelik alanında Afyon mermeri kullanılmasını istiyoruz. Kısacası 3. havalimanının mermerine talibiz. İç ve dış hatların Afyon mermeri ile kaplanması kadar güzel tanıtım olabilir mi? Bununla ilgili kamuoyu oluşturmaya çalışıyoruz. Kamuoyunun dikkatini çekersek ve ilgililer şimdiden bununla ilgili bir takım girişimlerde bulunurlarsa mutlaka sonuca ulaşırız. Bizler bu projenin içerisinde yer almak istiyoruz."
 
Türkiye’nin mermer ve doğal taşlarının dünyayla rekabet ettiğini dile getiren Şehitoğlu, bu nedenle Afyonkarahisar’ın mermer fiyatlarının rekabetçi fiyat olacağını bildirdi.
 
Şehitoğlu, ithal ürün yerine yerli ürünün kullanılması halinde gümrük vergisi maliyetinin de ortadan kalkacağını vurgulayarak, "Bir de sektörümüzde iş yapan, vatanına, milletine bağlı ihracatçılar, fiyatlarını verirken de daha uygun fiyat vereceklerine eminim. Diğer yapı malzemelerine nazaran daha uygun maliyetli olacağına eminiz" ifadelerini kullandı
 
Yerli doğal taş kullanımı teşvik edilmeli
 
Osmanlı mimarisinde de yerli doğal taşların kullanıldığına dikkati çeken Şehitoğlu, şunları kaydetti:
 
"İstanbul mimarisinde birçok eser, Osmanlı döneminde Marmara adasından çıkan doğal taşlarla inşa edilmiş. Edirne’ye bakıyorsunuz, o bölgenin doğal taşları ile inşa edilmiş. Anadolu’ya bakıyorsunuz, Afyonkarahisar’ın doğal taşları ile inşa edilmiş eserler görüyorsunuz. Bu konuda bugün de yerli doğal taşların kullanılmasını teşvik etmemiz lazım. İthal malzemelerden mümkün olduğunca uzak durulmalı. Üretmeden tüketen bir toplum olmamalıyız. Üreterek bir yere varabiliriz. Ürettiğimizi de en iyi şekilde sergileyeceğimiz alanları değerlendirmemiz lazım."
 
Şehitoğlu, projeye ilişkin yaptıkları çalışmayı yetkililerle de paylaştıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:
 
"Orman ve Su İşleri Başkanı Veysel Eroğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kahyaoğlu, Ege Maden İhracatçılar Birliği Başkanı Mevlüd Kaya, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayici Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Sertesen, İscehisar Mermerciler Derneği Başkanı Metin Mercan ve milletvekillerimize bu çalışmamızı gönderdik. Hep beraber olursak güzellikleri ön plana çıkartır, geleceğimize, gelecek nesle doğru proje bırakmış oluruz."

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika