spot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
İstanbul
Cuma, 19 Nisan 2024

3. Havalimanı olmadı rotayı yeni pazara kırdı

Seçtiklerimiz

Yeni Havalimanı’nın açılmasıyla faaliyetine son verecek Atatük Havalimanı (AHL), işletmeci TAV’ın da kârında ciddi bir kayba neden olacak.

TAV’ın EBITDA’sının (faiz, amortisman ve vergi öncesi kâr) yüzde 50’sini oluşturan AHL’nin yarattığı kaybı yeni pazarlarla telafi etmeye çalışacaklarını dile getiren TAV CEO’su Sani Şener, "Hiçbir şey yapmasak 300 milyon euronun üzerinde EBITDA’mız, 1.1 milyar euro da ciromuz var.

Yeni Havalimanı’nın işletmesi finansal olarak bize mantıklı gelmedi. O yüzden ihaleden çekildik. Şimdi Sabiha Gökçen’in ihalesine gireceğiz. Yüzde 30-49 arası bir satış olacak. İhaleyi alırsak AHL’den kaybedeceğimiz, ciro yaptıran 10 milyon yolcunun 2.5 milyonunu geri kazanırız.

Ama Yeni Havalimanı’nı işletemiyor oluşumuz çok acı" dedi. AHL’deki ek binayı yine de açacaklarını belirten Şener, "Terör ve darbe girişimi yüzünden kaybedilen yolcu geri geldi" mesajı verdi. AHL’de TAV’ın yaklaşık 6 bin kişilik ekibi olduğunu belirten Şener, "Havaalanı kapandığında ekibin büyük bölümünü yetişmiş eleman oldukları için Yeni Havalimanı kapar" diye konuştu.

BATI AFRİKA’YA GİRECEK


Bu yıl 110 milyon yolcuya ulaşacaklarını dile getiren Şener, "TAV 2.01 diye proje başlattık. İstanbul’da kaybedilecek yolcu sayısını kazanmak için stratejiler belirliyoruz. Havana’da havalimanı için protokolü imzaladık. Batı Afrika’daki Frankofon ülkelerle yakından ilgileniyoruz" dedi.


ERDOĞAN VE YILDIRIM MODELİ HAVACILIĞI PATLATTI


Havada liberalleşme, yerde ise özelleştirme modelinin havacılığı patlattığını dile getiren Şener "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın modeli sektörü müthiş bir noktaya getirdi. Şimdi bölgesel ve çapraz uçuşlar gerekiyor. THY böyle bir şirket kurabilir" dedi.

CEO MEREYDE OLACAK


2019’un sonunda koltuğunu yardımcısı Franck Mereyde’ye bırakacağını ve 2020 itibarıyla görevine yönetim kurulu başkanı olarak devam edeceğini açıklayan Şener, "Görevi bırakana kadar kaybın önemli bölümünü geri kazanacağımızı düşünüyorum" dedi.

YOLCU SAYISI 5 KAT ARTTI


Son 10 yılda yolcu sayısı beş kat artan Gürcistan Tiflis Havalimanı’nda 60 milyon dolar yatırımla hayata geçirilen yeni terminalin açılışına Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve resmi yetkililer katıldı. Şener’in en başarılı operasyon olarak nitelendirdiği Tiflis Havalimanı, yılda 4 milyon yolcuya hizmet verebilecek.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika