spot_img
spot_imgspot_img
18.2 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

3. havalimanı çevresinde arazi vurgunu

Seçtiklerimiz

Havalimanı inşaatı, hemen yanına yapılmaya başlayınca arazilerini 326 milyon bedelle TOKİ’ye devreden Ülker, milyarlarca dolarlık kazanç elde edecek

İstanbul’da yapımına başlanan 22 milyar avroluk 3. Havalimanı, en çok Ülker Grubu’nun yüzünü güldürdü. Başbakan Erdoğan’a ve ailesine yakınlığıyla bilinen Ülker Grubu, 7 yıl önce sanki içine doğmuşçasına Arnavutköy’ün kuş uçmaz kervan geçmez bölgesi Dursunköy’den tam 3 milyon 630 bin 821 metrekare arazi satın aldı. Ancak o yıllarda köylülerden kelepire düşürülen arazilerinin başına şimdilerde adeta talih kuşu kondu. Çünkü Kuzey Marmara Otoyol Projesi kapsamındaki 3. Boğaz Köprüsü uzantı yolu bu arazinin tam ortasından geçti, İstanbul’a yapılacak 22 milyar dolarlık yeni havalimanı inşaatı da Ülker’in arazisinin hemen yakınında yapılmaya başlandı.

Ucuza aldığı arazileri 326 milyona TOKİ’ye devretti

Arnavutköy Dursunköy Bölgesi Karahalil Çiftliği mevkiindeki arazileri köylülerden kelepir fiyata satın alan Ülker, 31 Mayıs’ta Başbakanlık bünyesindeki TOKİ’ye bağlı Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.’ye arazilerini 326 milyon lira bedelle devretti. Ülker, söz konusu kurumla hasılat paylaşımlı gelir ortaklığı sözleşmesi de imzaladı. Bu sözleşmeyle sadece arazi tespit değerinden yaklaşık 250 milyon lira kazanç elde eden Ülker, söz konusu arazide TOKİ ortaklığıyla yürütülecek inşaat projelerinden de milyar dolarlık kazanç elde edecek.

Arazileri paravan şirketler topladı

İşte 3. Havalimanı projesiyle kısa sürede değerlenen Arnavutköy Dursunköy’de Ülker Grubu’nun yaptığı dikkat çeken faaliyetler:

Ülker Ailesi’ne ait Yıldız Holding, Arnavutköy’deki 3 milyon 630 bin 821 metrekare araziyi (3 bin 600 dönüm) kendi bünyesindeki SOFT Metal ve GİZ AJANS isimli iki şirket üzerinden topladı. Merkez adresleri Üsküdar Kısıklı’daki Yıldız Holding olan, Soft Metal Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ile Giz Ajans Organizasyon Reklam Tanıtım Pazarlama Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Arnavutköy Dursunköy Bölgesi’nden tam 14 ayrı parsel satın aldı. 2006 yılında Mart ve Nisan aylarında yapılan arazi satın alma işlemleri, gündemde henüz daha 3. Havalimanı ve 3. Köprü konusu yokken yapılmaya başladı. Ülker Grubu’na ait 2 şirket, sadece iki ay içinde neredeyse bölgedeki tüm arazileri satın aldı. Arazi fiyatlarının o günlerde düşük olması nedeniyle köylülerden ucuz fiyattan alınan arazilerin toplamı, 3 milyon 630 bin 821 metrekareyi buldu. 14 parselden, 12’sini Giz Ajans, diğer 2’sini de Soft Metal satın aldı.

Mayıs’ta Havalimanı ihalesi yapıldı, 2 Mayıs’ta şirketler feshedildi

Ülker’in satın aldığı araziler, 3. köprü uzantı yolunun tam ortasından geçmesi ve 3. Havalimanının sadece birkaç kilometre uzaklıkta yapılmaya başlanmasından hemen sonra kısa sürede değerlendi. Arazilerini daha da değerlendirmek isteyen Ülker Grubu, bu kez de TOKİ’yle hasılat paylaşımlı gelir ortaklığı için temasa geçti. 3 Mayıs’ta, 3. Havalimanı’nın ihalesi yapılmadan sadece bir gün önce 2 Mayıs’ta Soft Metal ve Giz Ajans için şirket kapanışı verildi. Bu iki şirket üzerine kayıtlı 3 milyon 630 bin metrekarelik arazinin de TOKİ’ye bağlı Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş’ye devredilmesi için süreç işletildi.

İhaleden 10 gün sonra TOKİ ile protokol imzalandı

Ülker Grubu ile Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. arasında 31 Mayıs’ta yapılan bir sözleşmeyle Arnavutköy’deki araziler, 326 milyon 773 bin lira bedelle TOKİ’ye geçti. TOKİ’yle yapılan sözleşmenin, 22 milyar avroluk 3. Havalimanı inşaatını alan LİMAK grubu (Limak-KolinCengiz-Mapa-Kalyon ortak girişimi) ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) arasında 20 Mayıs’ta yapılan protokolden sadece 10 gün sonra yapılması dikkat çekti.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika