spot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

23. Dönem Toplu İş Sözleşmesi 1. Oturumu yapıldı

Seçtiklerimiz

İşverenin gerekçesiz  itirazı ile 1 yılı aşkın süre ötelediği THY A.O 23. Dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin ilk oturumu 02.02.2012 tarihinde THY A.O Genel Müdürlüğü Toplantı salonunda yapıldı. 2. Oturum ise 10.02.2012 tarihinde aynı yerde yapılacaktır.

Aileleri ile birlikte yaklaşık 50 bin kişiyi ilgilendiren bu toplu iş sözleşme görüşmeleri öncesi sendikamız sizlerin görüş ve önerileri ile oluşturduğu tekliflerini işverene iletmişti. Sendikamız yaşanan tüm olumsuzluklara, sendikal haklarımıza saldırılara, ihlallere ve personeli hiçe sayan saygısız bir yönetim tarzı ile bu şirketi “Yönetmeye” çalışan anlayışa rağmen her dönem olduğu gibi iyi niyet ve sağduyu ile görüşmeleri masada kazanımlarla sonuçlandırmak için temel prensiplerinden hiçbir taviz vermeden çaba sarf edecektir. Kazanılmış haklarımızın ise virgülünü bile tartışmayacaktır.

Ancak haksız ve hakkaniyetsiz bir biçimde 1 yıl öteledikleri toplu iş sözleşme görüşmeleri ile ilgili personele aslında bir özür borcu olan THY yetkilileri, ne yazık ki tam tersi bir tutumla bu dönem görüşmeleri çıkmaza sürükleyerek, böylelikle, sendikayı teslim alabilecekleri gibi vahim bir hatalı tutumla masaya gelmişlerdir.

Hava-İş sendikası bilgisi, tecrübesi ve çalışanların güvenine gönülden inancıyla, bu tür ani yüksek irtifadan uçmaya başlayıp sonra yere çakılan çok “THY yönetimleri” görmüştür. Onlar gelmiş geçmiş ancak personelin zihninde hep “adaletsiz ve hakkaniyetsiz” kişilikler olarak kalmışlardır.

THY yetkilileri daha baştan toplu iş sözleşmeyi şarta bağlayarak, toplu iş sözleşmenin bir bütün olarak müzakere edilmesi yerine aşağıda açıkladığımız “ücret teklifleri” üzerinde anlaşma sağlamadan diğer maddeleri görüşmeyeceklerini beyan etmişleridir. Bu yöntem masadan kaçmaktan başka bir anlam ifade etmemektedir.

İşveren bu toplantıda  ücret zammı olarak;1.Yıl için %3, 2. Yıl için %3 oranında ücret artışı ve sosyal yardıma da 1. Ve 2.yıl 10 TL zam önermiştir. Aynı zamanda THY Teknik A.Ş’den THY geçen personelin Teknik AŞ’de iken hak olarak aldığı %4 zammı da mahsup edeceklerini belirterek bu personele 1. Yıl %1 artış önerdiklerini yazılı olarak sendikaya iletmişlerdir. Bilindiği gibi işverenin 1 yıl %3 olarak önerdiği 2011’de enflasyon %10.48 oranında artmış olup, sendikamız 1. Yıl ortalama ücretlerde yaklaşık aynı dönem için %17’lik artış önermişti.

Sendikamız nezaket kuralları çerçevesinde,  verilen öneri ile ilgili 10.02.2012 tarihinde yapılacak oturumda işveren yetkililerine gerekli yanıtı vereceğini bildirmiştir. Hava-İş sendikası 2. oturuma kadar geçecek süreçte işvereni ciddiyete davet etmekte ve toplu iş sözleşme maddelerini bir bütün olarak tartışmaya davet etmektedir.

Kendi içinde uyumsuz çok başlı yönetim tarzı ile yaptıkları yönetimsel hatalarının sonuçlarını, tüm uyarılarımıza rağmen plansız büyümenin yarattığı risklerin faturasını bu başarısızlıkta hiçbir katkısı olmayan hatta özveri ile şirketi kendilerine yapılan tüm haksızlıklara rağmen ayakta tutan THY personeline çıkarmaya çalışmak, bu şirkete yapılabilecek en büyük kötülüktür.

Hava-İş sendikası olarak bu süreçte siz üyelerimizin destek ve katkıları ile her türlü güçlüğü aşacağımıza yürekten inanarak  ilk toplantı sonucunu bilgilerinize sunarız..

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika