spot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
İstanbul
Cuma, 19 Nisan 2024

1986’daki uçak kazası yeniden soruşturulacak

Seçtiklerimiz

Güney Afrika’nın yerel Times gazetesini haberine göre, Devlet Başkanı Jacob Zuma kazayı yeniden araştırması için geçtiğimiz Ocak ayında polis özel birimi Hawk’a talimat verdi. Zuma’ya ulaşan dokümanlar, fotoğraflar ve ses kayıtları kazanın yeniden incelenmesinde etkili olmuş.

Güney Afrika Polis Servisi’nden Captan Paul Ramaloko basına yaptığı açıklamada, “soruşturmayı” doğrularken, detaylı bilgi vermekten kaçındı.

Machel’in ölümü Sahraaltı Afrika’da krize neden olmuş, Mozambik kazadan Güney Afrika’yı sorumlu tutmuştu.

1987’de İngiltere ve ABD’li uzmanların asistanlığında kazaya bakan Güney Afrikalı hakim Cecil Margo, Machel ve 33 mürettebatın hayatını kaybettiği olayı geçiştirmekle suçlanmıştı.

Öte yandan kazayı daha detaylı inceleyen Rus uzmanlar, Güney Afrika’nın, Machel’in iniş yapacağı Mozambik’in başkenti Maputo’nun havaalanından daha kuvvetli sinyaller göndererek uçağı tuzağa düşürüldüğünü iddia etmişlerdi. Machel’in Zambiya’dan kalkan Rus yapımı Tupolev Tu-134 tipi uçağı Güney Afrika’nın Mozambik sınırındaki dağlık alana düşmüştü.

Kazayı araştıran komisyonun başmüfettişi Dumisa Ntsebeza ise yaptığı açıklamada, “Adalet departmanlarına kaza ile ilgili 43 dosya sunduk. Yalnız zaman aşımından dolayı tam soruşturma yapamıyoruz” dedi.

Güney Afrika’nın beyaz idaresi (apartayt), siyahların hakları için mücadele veren ANC üyelerine lojistik destek verdiği gerekçesi ile 1980’li yıllarda Mozambik ve komşu ülkelere askeri operasyonlar düzenlemişti.

Mozambik’i bağımsızlığını kazandığı 1975’ten ölümüne kadar yöneten Samora Machel çok sıkı bir Sovyetler Birliği taraftarı olmakla biliniyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika